samboavtal

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett dokument som talar om vem som äger vad i ett samboförhållande. Det är framför allt bra att ha om ni separerar i framtiden, eftersom var och en då kan ta med sig sin egendom.

Enligt lag äger sambor hälften var av den gemensamma bostaden och bohaget, oavsett vem som en gång betalt för vad. Om ni hade olika ekonomiska förutsättningar när förhållandet inleddes kan det leda till ganska tråkiga överraskningar vid separation.

På samma sätt som äkta par kan behöva skriva äktenskapsförord behöver sambor skriva samboavtal. Vi rekommenderar att alla sambor gör det.

Vem får skriva ett samboavtal?

Det är kul och spännande att flytta ihop, men det gäller att ni stannar upp och ser framåt en stund. Det kan ju hända att ni separerar en dag och när separationen väl är ett faktum kan det vara svårt att komma överens i ekonomiska frågor.

Om den ena av er har mycket mer pengar och kanske köpt hela er bostad kan det tyckas orättvist att ni båda ska dela exakt lika på både bostad och bohag, vid separation, men det är vad lagen säger. Ett samboavtal är ett bra sätt att undvika ytterligare negativa känslor och konflikter vid separation, eftersom ni har avtalat vad som ska gälla.

Samboavtal för bostad

Tänk dig att du flyttar ihop med din älskade och eftersom det är ju som råkar ha pengar på banken blir det du som köper bostaden. Efter två år spricker förhållandet och ni separerar.

Din partner har fortfarande inte betalat sin del, men enligt lagen har ni båda nu lika stor rätt till bostadens och bohagets värde. När ni säljer bostaden ska pengarna delas lika, oavsett vem som betalade från början.

Enda sättet att undvika detta är att redan från början, innan ni flyttar ihop, skriva ett samboavtal där ni kommer överens om vem som ska äga vad.

Samboavtal möbler

Den där gamla antika byrån som du tog med dig när du flyttade ihop med din sambo var kanske din från början. Nu har åren gått och förhållandet är på väg att spricka. Då är det så dags att upptäcka vad lagen säger; att sambor ska dela lika på gemensam bostad och bohag vid separation.

Detsamma gäller inte bara den antika byrån utan även allt annat som finns i bostaden och kan anses tillhöra det gemensamma bohaget. Oavsett vem som betalat delas värdet lika vid separation.

Om ni vill undvika onödiga konflikter om bostad och bohag ska ni skriva ett samboavtal redan från början, så har ni en sak mindre att träta om  senare.

Hur påverkas barnen av samboavtal?

Ett samboavtal har ingenting med arv att göra. Avtalet säger bara vem som anses äga vad inom förhållandet. Barn i samboförhållanden ärver sina föräldrar. Ett samboavtal visar bara vad en avliden förälder ägde och därmed vad barnet ska ärva.

Gifta par ärver varandra, men detta gäller inte sambor. Om ni lever tillsammans men inte är gifta kan det alltså vara en mycket bra idé att skriva testamenten, som komplement till samboavtalet.

Varför anlita en jurist vid samboavtal?

Det verkar så enkelt att skriva ett avtal om vem som äger vad, men separationer leder ofta till bråk om små och stora saker. Därför är det extra viktigt att samboavtalet är tydligt och håller även för juridisk prövning i domstol, eftersom det är lätt att hamna där om det vill sig illa.

Därför tycker vi ni ska ta hjälp av en erfaren familjejurist, som ni båda har förtroende för, när det gäller att skriva samboavtal. Vi hjälper er gärna och ser till att det blir precis som ni tänkt er, utan obehagliga överraskningar och fel.

Kontakta oss

Ring oss:

070 223 31 33

Telefontider: Måndag till fredag, 09:00 – 16:00

Maila till oss:

info@jmjuristbyra.se

Du kan alltid maila oss!

Skicka ett meddelande direkt till oss:

Skicka din förfrågan